Prahu čeká období výstavby nových čtvrtí

Prahu čeká období výstavby nových čtvrtí

Pražské developerské firmy v příštích dvaceti letech plánují výstavbu za 143 miliard korun. V Praze vyrostou nové bytové domy, administrativní budovy i nákupní centra. Část plánovaných projektů si za cíl klade revitalizaci některých pražských částí, které nejsou v nejlepším stavu.

Developerské projekty komplikuje byrokracie

Jedním z nejambicióznějších developerů je společnost FINEP HOLDING. Nejblíže výstavbě je její projekt Rohan City, v jehož rámci na Rohanském ostrově vyroste asi třicet nových budov za 14 miliard korun. Výstavba měla být původně zahájena už v roce 2011, neshody s magistrátem týkající se územního plánu však projekt stále brzdí.

Další spor vede Sekyra Group s magistrátem hlavního města ohledně budoucí podoby žižkovského nádraží. Společnost plánuje jeho celkovou přeměnu do nové čtvrti Žižkov City. Magistrát však změnu územního plánu stále teprve připravuje. Komplikací je i spor Českých drah s ministerstvem kultury o to, zda je žižkovské nádraží kulturní památka či nikoliv.

O nové byty je v Praze zájem

Nabídka developerských společností reaguje na poptávku na pražském realitním trhu, která rok od roku roste. V roce 2013 se meziročně prodalo o čtvrtinu více nových bytů, čísla se dokonce přibližují prodejům před krizí, která přišla v roce 2008.

Kromě zmíněných projektů Rohan City a Žižkov City společnost Sekyra Group plánuje ještě výstavbu Smíchov City. Pokud bude zájem o nové byty v Praze růst stejným tempem jako doposud, tak se noví nájemníci najdou velice rychle.

Zdroj: http://byznys.lidovky.cz/mamuti-projekty-developeru-v-praze-vyrostou-nove-ctvrte-za-miliardy-1kf-/firmy-trhy.aspx?c=A130201_175540_firmy-trhy_mev

<< Zobrazit všechny aktuality